zondag 14 februari 2016

onderwijsblogs 1


Begin februari bezocht ik het VELOV/VELON-congres in Brussel, een soort jaarlijks bijtankstation voor lerarenopleiders in Nederland en Vlaanderen. Naar aanleiding van een parallelsessie van Erna van Koeven en Carolien Smits over "Bloggen als brug tussen praktijk en onderzoek" twitterde ik kort "een overzicht maken van de beste onderwijsblogs". Bedoeld als reminder aan mezelf, maar al tijdens de sessie werd duidelijk dat er een behoefte ligt bij meer collega's.
Bestaat zo'n overzicht dan niet? Jazeker! Er bestaan zelfs meer overzichten van onderwijsblogs. Daar kan ik dan weer een mooi meta-overzicht van maken: overzicht van overzichten van onderwijsblogs.
Opbrengst na een middagje surfen, zoeken, pop-ups wegklikken en scannen: ondanks overzichten van onderwijsblogs is het lastig om de toonaangevende blogs er uit te pikken. De kwaliteit van onderwijsblogs loopt flink uiteen. Sommige blogs is geen lang leven beschoren. In een volgende blogpost zal ik een rijtje maken van mijn favoriete onderwijsblogs. Is er eentje die ik zéker niet mag vergeten? Laat het mij weten in een reactie op deze blogpost.

overzicht van overzichten:

1. Edubloggers (http://www.edubloggers.nl/edubloggers/)
Een verzamelsite van Nederlandse onderwijsblogs. Onderwijsbloggers kunnen hun eigen blog hier opgeven door het invullen van een formulier. Handig is de onderverdeling in onderwijssectoren waar de blogs zich voornamelijk op richten: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs.

2. onderwijsvanmorgen (http://www.onderwijsvanmorgen.nl/)
Achter deze website gaat de educatieve uitgeverij Malmberg schuil. Je kunt je eigen blog opgeven. De blogs zijn ondergebracht in thema's, zoals "social media in het onderwijs", "differentiatie", "projectonderwijs", motivatie" en "lesmateriaal". Het is niet altijd duidelijk of je nu een bijdrage van de website zelf leest of een verwijzing naar een blogpost van een andere site.

3. Edublogs (http://edublogs.org/)
"Al 3.378.490 blogs sinds 2005!" Roept de website vanaf de startpagina. Je kunt op edublogs zelf een blog beginnen over onderwijs. Jammer genoeg biedt de site geen overzicht van bestaande blogs. Die moet je via een zoekopdracht in google of zo opsnorren (typ in de zoekbalk "site:edublogs.org onderwijs" of "site:edublogs.org nederland"). Op die manier vind je o.a.
http://miekehaverkort.edublogs.org/
http://melesmeles.edublogs.org/
http://judyelf.edublogs.org/

4. edubloggerdir (http://edubloggerdir.blogspot.nl/)
Een internationale onderwijsbloggers directory. Met de zoekterm "Netherlands" vind je ongeveer 16 edubloggers uit Nederland, o.a.
http://amberwalraven.edublogs.org/
http://onderwijsvooruitzicht.blogspot.nl/
http://dancingcrocodile.blogspot.com/

zoekmachine voor blogs

Als bovenstaande overzichten niet het resultaat bieden waar je op hoopte, kun je zelf verder zoeken met een zoekmachine die specifiek in blogs zoekt: http://www.blogsearchengine.org/
De zoekterm "onderwijs" levert 2.280.000 resultaten op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten