maandag 13 februari 2012

inspiratie 3.0 (4): Engage me

Wat is er voor nodig om leerlingen in beweging te brengen? Weinig. Leerlingen willen namelijk graag leren; willen uitgedaagd worden. Maar dan wel graag op een manier die aansluit op de behoeften van de 21e eeuw. In onderwijs 3.0 wordt de nadruk gelegd op vaardigheden die doorslaggevend zijn voor succes in de maatschappij van morgen: creativiteit, samenwerking, communicatie, kritisch denken, ict-geletterdheid, cultureel bewustzijn. Leerlingen willen aangesproken worden - graag zelfs - op hun groeiend vermogen om eigen leerprocessen ter hand te nemen, nieuwe oplossingen te bedenken, nieuwe werkvormen en media te gebruiken. Roepen uit: "Engage me!" Daag me uit.



* de video bevat trouwens een leuke verwijzing naar de geweldige video van Bob Dylan's Subterranean Homesick Blues. (nu op youtube o.a. via http://youtu.be/RS8S1FPSQV0, maar Dylan's video's worden regelmatig verwijderd, dus de URL kan verouderd zijn)

vrijdag 10 februari 2012

sociale media in het onderwijs. (1)

Deze week bezocht ik het jaarlijkse congres van de Vereniging van Lerarenopleiders Nederland (VELON). Op dit congres leek "social media" een soort emerging topic. Drie dagen later betrad ik een andere wereld: voor een groep propedeusestudenten lijken social media geen geheimen te hebben. Natuurlijk moeten ze het leraarsvak nog in de vingers krijgen en hebben ze moeite om de toepasbaarheid van social media in het onderwijs te benoemen. Maar de terughoudendheid/ weerstand, daar merk je weinig van.
Over toepassing van social media in de klas is, in tegenstelling tot wat het congres deed vermoeden, toch al veel verschenen. o.a. door Erno Mijland: "Sociale Media in het Onderwijs", of kortweg SMIHO. Een bundeling ideeen is te downloaden via http://tinyurl.com/smiho-pdf

vrijdag 3 februari 2012

inspiratie 3.0 (3): Schools killed creativity

De Ted-talk van Ken Robinson "schools killed creativity" is alweer 6 jaar oud, maar trekt nog steeds duidenden bezoekers per week. De video is inmiddels al door meer dan 8,5 miljoen mensen bekeken. Hij raakt een gevoelige snaar: "my contention is, that all kids have tremendous talents. And we squander them, pretty ruthlessly... my contention is, that creativity now is as important as literacy, and we should treat it with the same status." 19 minuten lang komen er interessante (en grappige) uitspraken voorbij, die ruim voldoende voer bieden om eens kritisch naar het onderwijs van nu te kijken.

donderdag 2 februari 2012

inspiratie 3.0 (2): De ideale school

"Hoe ziet een ideale school er uit? Dus meteen moet ik zo’n school als een gegevenheid beschouwen. Is een school eigenlijk wel de plek om te leren? Want iedereen denkt bij een school aan een bepaald gebouw, meestal een wat verouderd gebouw, meestal niet het gezelligste gebouw, dikwijls ook met een geurtje van goedkope poetsproducten. Blijkbaar aanvaarden we dus al voordat we echt de discussie aangaan, dat een school een gegevenheid is. Zouden we beter daar niet eens een vraag stellen?"
Martin Valcke, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Gent, schiet vol uit de startblokken. In een video van een kleine 15 minuten leidt hij ons langs de belangrijkste elementen die de ideale school van de toekomst vormgeven.


JET - Onderwijs in 2020 - Martin Valcke over 'ideaal onderwijs' from Steunpunt Jeugd on Vimeo.


woensdag 1 februari 2012

inspiratie 3.0 (1): 21st century skills

Vergeet de vakken, vergeet de "traditionele" indeling. Deze voldeed prima in de 19e en 20e eeuw. In de 21e eeuw zoeken organisaties, partnerships, communities naar leerbenaderingen die beter aansluiten bij de eisen van de toekomst. Een van de initiatieven is het project "21 learners - 21 jongeren over 21st century skills". Rondom een kern van taal en rekenen worden zeven competenties verder uitgewerkt:
- Samenwerken;
- Probleemoplossend vermogen;
- ICT geletterdheid;
- Creativiteit;
- Kritisch denken;
- Communiceren;
- Sociale en culturele vaardigheden.



Meer over het project op:http://innovatie.kennisnet.nl/21-learners/over-het-project
De discussienota, die ten gronslag ligt aan het project, brengt resultaten van eerdere onderzoeken op dit gebied samen (o.a. van OECD, P21 en ATCS). Deze nota is te vinden op: http://onderzoek.kennisnet.nl/attachments/2189289/21_st_century_skills_discussie_paperNL__def.pdf